Улици

EFC

 

Деца опознаха историята на Плевен чрез интерактивна игра по неговите улици

 

На 25 октомври 2016 г. с голям успех премина поредното мащабно събитие по проект „Мир” – интерактивна игра, посветена на следите на историята и промените в имената на плевенските улици.

Четири отбора от по четирима ученици от 5, 6 и 7 клас от ОУ „Цветан Спасов”, СУ „Иван Вазов” и скаутски клуб „Лъвче” предварително бяха проучили четири маршрута с начална точка Регионалният исторически музей, които преминават край знакови места – бюстове, барелефи и паметни плочи на видни личности, сгради символи, като Мавзолея, по улици, носещи имената на герои, будители, творци, както и на местности на битки и победи. Те проучиха биографиите на 16 личности, чиито имена срещат всеки ден в Плевен - Данаил Попов, Стоян Заимов, Димитър Константинов, Иван Миндиликов, Катя Попова, Илия Бешков, Людвик Заменхоф и други.

Преди тегленето на жребия и старта на обиколката децата изслушаха в една от залите на Историческия музей беседата на Красимир Петров за Дойранската епопея, славната Девета пехотна плевенска дивизия и нейния командир – ген. Владимир Вазов. И се втурнаха в обиколка. Макар играта да нямаше състезателен характер, и четирите отбора бързаха да обходят своя маршрут. Децата знаеха предварително, че на 3 пункта ги очакват доброволци – по-големи от тях ученици от ПГРТО и СУ „Иван Вазов”, и студенти от Медицински колеж – Плевен. Спирките бяха разположени пред паметници или на кръстовища. Срещу правилен отговор на загадка, състояща се в разпознаване на портрета на някой от 16-те видни българи, децата получаваха парче от пъзел, представляващ изглед от Плевен от средата на миналия век. Всички се справиха блестящо и на доброволците по маршрутите беше трудно да определят кой отбор заслужава повече грамота за най-добра работа в екип, за най-много знания или най-добра ориентация и атрактивност. Но все пак наградите бяха разпределени, като отборите, освен грамота, получиха от председателя на Управителния съвет на „Учебна работилница Европа” – Пенка Спасова, атрактивна цветна карта на България. На финала се проведе и викторина с въпроси върху беседата, изслушана в началото, като наградите за правилен отговор бяха индивидуални. За отличното партньорство със сдружението сертификати получиха основно училище „Цветан Спасов”, Медицинския колеж, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, скаутски клуб „Лъвче” и екипа на Детския отдел в Регионалната библиотека.

Из дневниците на проекта...

Натиснете тук, за да отидете в Галерия