Европейски празник

EFC

Слънчев празник събра стотици на площад „Възраждане”

Плевенчани от всички възрасти, приятели от близо и далеч се стекоха на европейския празник на открито, който организира „Учебна работилница Европа” по проект „Мир”. Времето на 3 май сутринта беше благосклонно към участници и зрители на празничния концерт на площад „Възраждане”. На сцената се изявиха децата от две детски градини, традиционни партньори на сдружението в пореден европроект – „Слънце”, с директор Снежка Височкова и „Звънче”, с директор Даниела Дончева-Маринова, малко по-големите танцьори от школа „Зорая” при читалище „Христо Ботев” - Плевен, с ръководители Десислава Йотова и Милчо Петров, и талантливите хоротропци от професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, с директор Малинка Маринова, също верни наши партньори, на които винаги разчитаме. Водещи на концерта бяха двама от доброволците на сдружението, които се справиха блестящо със задачата си - Иван Жунтовски от СУ „Иван Вазов”, който е и представител на Младежкия общински парламент, и Мариела Богданова от ПГ по туризъм „Алеко Константинов”.

Малките слънца изпълниха два танца - „Колелото” и„Джентълмени”, като преди това две момиченца откриха празника със стихове за мира от Михаил Лъкатник:

Нека децата
живеят задружно,
нека да имат
каквото е нужно:
нека да имат
бащи работливи,
нека да имат
майки грижливи.
Весело слънце
да грее над тях,
вред да се радват
на детския смях.

Следващите участници бяха две двойки от школата по спортни танци „Зорая”. Макар и само на 9, 10, 11 години Валентино Николаев и Стефани Данаилова, които изпълниха ча-ча на песента Hound dog, и Сашо Добрев и Стела Петрова, които се представиха със самба, впечатлиха с висок професионализъм, артистичност и грациозност и бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

Факт е, че повечето плевенски училища и гимназии имат свои клубове за народни танци. Но има нещо уникалното при танцовия състав на гимназията по туризъм - „Алеко пее и танцува“, с ръководител Детелина Христова - учител по социални дейности. И то е, че хореограф на танците е Цветомир Ангелов - ученик от 12 г клас, а сценарист - Никол Николова - ученичка от 10 г клас в гимназията. Танцьорите от гимназията изпълниха „Ширто” и „Четворно хоро”.

Последни на сцената на площад „Възраждане” се качиха мъниците от детска градина „Звънче”, под ръководството на музикалния педагог Евелина Дилкова. Чудесно спятата група за народни песни изпълни „Седнало е Джоре” и „Чула мома жътва”. Изненада за всички беше специално подготвеният за концерта Тиролски танц. Както и песента „Не щем война”, след края на която децата от „Звънче” пуснаха в небето 10 бели балона.

Така празникът показа песни и танци от цяла Европа. Специално подготвеният от „Фиеста 13” кетъринг предложи също различни европейски кулинарни изкушения. Но не само заради тях щандът на „Учебна работилница Европа” се радваше на много посетители. Те имаха възможност да си вземат рекламни материали – брошури и флаери, както и да разгледат част от пъстрите рисунки, които участваха в конкурса „Моята представа за мира” по предходния проект на сдружението – „Бъдеще”.

Европейският празник нямаше да е толкова пъстър и успешен без участието на десетките доброволци, на които сърдечно благодарим!

Из дневника на проекта...

Видео:

Натиснете тук, за да отидете в Галерия